Tingbjerg i udvikling

Tingbjerg ligger omgivet af Vestvolden og Utterslev Mose. Jeg var første gang derude lige før nytår og blev vist rundt af kulturhus-medarbejder Line Falk Tranberg. 2A kører derud – og tilbage igen. Har man ikke et ærinde, kommer man ikke bare forbi. Der er ikke s-tog eller metro, og hovedvejen er et loop, som sender dig ud af bydelen igen.

Tingbjerg – en moderne by i 50’erne

Da Københavns Kommune sanerede de gamle bydele i 50’erne fik man brug for mere plads, flere boliger. Arkitekten Steen Eiler Rasmussen blev hyret til at tegne en hel ny bydel omgivet af grønne områder. Alle bygninger var opført i gule mursten og max tre etager høje på nær det super moderne tårnhus på 12 etager.

Det første Tingbjerg stod færdigt i 1955 – de karakteristiske gule tre-etagers bygninger med hvide skodder med store åbne græsplæner imellem. I 60’erne kom næste etape; gule murstenshuse med en søjlearkade forrest. Skolen blev opført i 1970 og den nærmest orange kirke med seperat klokketårn i 1983. Utterslev huse kom til 1996. Man ser ret tydelig de forskellige stilarter fra hvert årti.

Tidslinjen her viser en blanding af de forskellige perioder i Tingbjerg – fra Steen Eiler Rasmussen treetagers bygninger til de havehuse, som endnu ikke er opført.

Tingbjerg i udvikling

I 2004 begyndte man at renovere de klassiske huse med haveudgange direkte til de grønne plæner. Og i 2018 åbnede det nye kulturhus og rykkede dermed biblioteket ud af Store Torvs faldefærdige butiksarkade. Det er tegnestuen Cobe, som står bag. Samme tegnestue, som har tegnet Biblioteket på Rentemestervej. Kulturhuset er opført på skolens p-plads og tager form efter netop denne. Det giver et besynderligt kantet – og smukt – hus med en stor glasfacade der spejler himlens lys. Synes bygningen lidt mørk i collagen, er det forbi udgangspunktet for tegningen er et foto fra aftenstid – og derfor er der smukke vintersolnedgangs-farver i rudernes genspejling.

Lille Torv og Store Torv

Nybyggeriet Bygården er indviet for nyligt. Det er ejendomsudviklingsselskabet Innovater, som har købt grunden – og JJW Arkitekter står bag. Den ligger der, hvor lille Torv lå før – lige ved indgangen til Tingbjerg. Og har man set Peter Fly’s film ‘Bænken’ fra 2000 – så foregår meget af filmen ved den nu nedrevne butiksarkade.

Lidt længere inde i bydelen ligger Store Torv, som også står over for nedrivning. Og netop disse lave butiksarkaderne er så outdatede! En lang række butikslokaler fra Tingbjergs begyndelse i 1955 – men nu temmeligt hærgede og mere eller mindre forladt!

Tegningen her stammer fra filarkiv.dk – en guldgrube af arkitekternes originaltegninger!

Fremtiden

De næste par år byder på endnu flere nye bygninger – et nyt plejehjem og nye private boliger, som efter planen opføres som lave rækkehuse i mellem de klassiske Tingbjerg bygninger. I alt regner man med hele 1.000 nye boliger.

Jeg har fremstillet ovenstående plakat og tidslinje i samarbejde med Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus og KAB bolig. Målet er at samle Tingbjerg i en collage – det oprindelige, tilbygninger og renoveringer – samt det som kun ligger på tegnebrættet hos arkitekterne. Tidslinjen kommer til at hænge i bydelen ved siden af kulturhuset. Plakaten fås i Kulturhuset så længe lager haves. Den er i A4 – og den er gratis.

…Og jeg er glad for at jeg endelig kom til Tingbjerg!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *